Mitä yhteistä on pullataikinalla ja kiinteillä kustannuksilla?

Molemmat nousevat suotuisissa olosuhteissa.

Leipomisessa olen, no voin tunnustaa ei ole mun juttu. Sehän on ihan kivaa siihen ryhtyessä, muttei missään muotoa intohimoni eikä vahvuuteni. Jotakin siitä kuitenkin tiedän. Kuten pullataikinan kohoamiseksi tarvitaan suotuisat olosuhteet ja kas vain taikina sen kuin kohoaa itsekseen.

Talousjohtamisesta löytyykin huomattavasti leipomista enemmän sanottavaa, joten keskitytään tässä artikkelissa kiinteisiin kustannuksiin. 

Mitkä ovat suotuisat olosuhteet kiinteiden kustannusten nousulle?

Nousukausi on mitä otollisin hetki kiinteiden kustannukset kohoamiselle. Voi sanoa jopa käsistä karkaamiselle. Tämä tapahtuu yleensä vaivihkaa ja huomaamattomasti, jollei olla varauduttu tai niitä ei seurata. No mitä on tehtävissä? Ehkäisevät ja korjaavat toimenpiteet riippuvat tilanteesta.

Tässä pari neuvoa-antavaa.

Isossa kuvassa talousjohtamisen tasoon kannattaa kiinnittää huomiota. Sen ollessa perustaltaan kunnossa yllätyksiltä vältytään.

Kiinteiden kustannusten pullataikina efektikin saadaan eliminoitua parilla käytännön talousjohtamisen toimenpiteellä. 

Seuraa kiinteitä kustannuksia vastuualueittain. Laadi kustannuspaikkarakenne ja vastuuta kustannuksista vastaavat budjetoimaan oman alueensa kulut. Seuratkaa toteumia kuukausitasolla kustannuspaikoittain. Mikäli kustannukset ylittävät budjetin, pyydä kustannuksista vastaavalta selvitys sekä tarvittaessa korjaavien toimenpiteiden esitys aikatauluineen.

Nousukaudessa erityisen hienoa ja lämmittävää on työllistyminen. Saadaan palkata uutta henkilöstöä ja tätäkin kautta buustia talouskasvuun. Sitten tässä kohtaa hox hox. Kustannukset lähtevät laukalle nousukaudella prosessien olessa hiomattomia eli palkataan henkilöstöä hoitamaan poukkoilevia ja manuaalisia työvaiheita. Tämä jos joku on pitkässä juoksussa kaikille osapuolille epäsuotuisaa.

Viimeistään, kun tulee tarve nostaa kiinteitä kustannuksia, palkata lisää henkilöstä, on syytä läpikäydä nykyiset prosessit. Prosessien läpikäynnin tarkoitushan on löytää pullonkaulat, manuaaliset ja monivaiheset työvaiheet. Löytämisen jälkeen mietittäväksi tulee vaihtoehtoiset tehokkaammat toimintamallit.

Ennen kiinteiden kustannusten nostamista suosittelen etsimään vastaukset kysymyksiin; Miksi kiinteitä kustannuksia nostetaan? Milloin tehokkaat prosessit on varmistettu? Kuka ne on varmistanut? Mitä muita vaihtoehtoja on?

Niin ja suoraviivaiset prosessit lisäävät aivan varmasti henkilöstön hyvinvointia. 

Nousukaudella pullataikinaa on kiva ja helppo nostattaa. Mites volyymien lähtiessä laskuun?

Niin, jollei kuluja pidetä kurissa nousukaudella, povaan ikäviä tunnelmia tulevaisuudessa. Hyvin usein yritystoiminnassa koittaa laskusuhdanne, jolloin kuluja on kuritettava. Onhan toki vaihtoehtona menettää kannattavuus, mikä hyvällä talousjohtamisella olisi voitu kotiuttaa. 

Kulujen karsimisen vaihtoehto on ehdottomasti kaikista ikävin. Tulee pakottava tarve vähentää henkilöstöä ja se on vaihtoehto, mistä kukaan ei tykkää.  

Valoa tunnelin päässä.

Ikävät irtisanomis- ja tarpeettomat kulukuritilanteet voidaan minimoida tai jopa välttää hyvällä talousjohtamisella, oikeilla kontrolleilla ja toimintojen virtaviivaistamisella. Toivon kaikille lukijoille nousevia ylä- ja alarivin käyriä. Good luck yes 

– Sanna Järviaho

Share on FacebookShare on LinkedIn